El blog de cubells

Com comunicar el món

Molt interessant campanya del Fons d'Assistència Internacional dels Estudiants i Acadèmics Noruegs (SAIH), per concienciar als voluntaris i viatgers sobre com han de fer-ho.

Fins i tot, han fet un vídeo que recomane veure molt, perquè ens farà sentir vergonya.

La idea que hi ha darrere m'agrada molt: quan viatgem al tercer món no coneixem com són i, cada vegada més, amb el boom de les xarxes socials, presentem a la gent d'una manera incorrecta, que fa que la informació que rep el primer món també siga sesgada i plena d'estereotips que perpetuen la visió que tenim d'ells.

Pot ser difícil presentar a altres persones i tot el seu voltant amb precisió en un breu missatge a les xarxes socials. Tot i que no és la intenció fer mal, molts voluntaris i viatgers acaben compartint imatges i text que mostren als residents locals com passius, indefensos i lamentables: alimenten les imatges estereotipades en lloc de trencar-les.

I han fet una llista de quatre principis que caldria seguir per viatjar d'una manera més correcta:

  1. Promou la dignitat. La promoció de la dignitat sovint s'ignora una vegada que es posa el peu en un altre país, especialment els països en desenvolupament. Sovint això prové de generalitzacions de grups, cultures i països de persones senceres. Eviteu utilitzar paraules que desmoralitzin o estenguin més estereotips. Teniu la responsabilitat i el poder per assegurar-vos que el que escriviu i publiqueu no priva la dignitat de les persones amb les quals interactueu. Sempre tingueu en compte que la gent no és un atractiu turístic.
  2. Guanya el consentiment informat. El consentiment informat és un element clau en la representació responsable dels altres en els mitjans socials. Respecteu la privadesa d'altres persones i sol·liciteu permís si voleu fer fotos i compartir-les a través de les xarxes socials o d'altres llocs. Eviteu fer fotos de persones en posicions vulnerables o degradants, inclosos hospitals i altres instal·lacions sanitàries. Es necessita atenció específica quan es prenen i comparteixen fotografies i amb nens, que impliquen el consentiment dels seus pares, cuidadors o tutors, a més d'escoltar i respectar la veu i el dret a ser escoltat.
  3. Qüestiona les teues intencions. Per què viatgeu i sou voluntaris? És per vosaltres o realment voleu fer la diferència? Les vostres intencions poden afectar la presentació de les vostres experiències i entorns a les xarxes socials, per exemple, en representar el context en què sou més "exòtic" i estranger del que podríeu ser. Pregunteu-vos per què compartiu el que esteu compartint. Sou la persona més rellevant d'aquest entorn? Les bones intencions, com augmentar la consciència sobre els problemes que esteu veient o recaptar fons per a l'organització amb la qual feu el voluntariat, no és una excusa per ignorar la privadesa o la dignitat de les persones.
  4. Aprofita l'oportunitat: trenca els estereotips. Quan viatgeu, teniu dues opcions: 1. Explicar als vostres amics i familiars una història estereotipada, confirmant-ne els supòsits en lloc de desafiar-los. 2. Donar-los informació matisada, parlar de complexitats o dir alguna cosa diferent de la història sobre pobresa i compassió. Utilitzeu la vostra oportunitat per explicar als vostres amics i seguidors a les xarxes socials les històries que encara no s'han dit. Retrateu les persones d'una manera que pot millorar la sensació de solidaritat i connexió. Un bon camí cap endavant és demanar als experts locals quins tipus d'històries de la seva vida, ciutat natal o país els agradaria compartir amb el món.

No sols això, també han preparat un llistat que cal comprovar punt per punt abans de publicar a les xarxes socials:

Com veieu una campanya molt interessant.

Sense comentaris encara. Comenta ara